تاریخ همواره بیماریهای مختلفی را به خود دیده است که هرکدام به نوعی بر زندگی بشر تاثیر گذاشته اند، اما میتوان قرن بیست و یکم را سده بیماریهای مربوط به سبک زندگی بشر دانست. قرن بیست و یکم، سده بیماریهای عجیب از ابولا تا کرونا است. بیماریهایی که تمامی افراد جامعه، فارغ از جنسیت، سن، شغل و نژاد را درگیر کرده است.
کووید 19 جدیدترین پاندمی قرن بیست و یکم است که علاوه بر سلامت و مرگ و میر انسانها بر جنبه های مختلف زندگی نیز تاثیر گذار بوده است. کتاب کووید 19 و توسعه بین المللی جدیدترین اثر دکتر کامیار زیتاب جاوید است که با نگاهی پزشکی و توامان با جامعه شناسی اثری خاص خلق کرده است. از این پزشک و محقق کتابهایی همچون جلوگیری و کنترل سرطان گوارش و کبد در استان گلستان به چاپ رسیده است اما در این کتاب محقق پا از دایره پزشکی فراتر نهاده و جنبه های مختلفی از مسائل روز جهانی را بررسی کرده است.
با شنیدن نام یک بیماری، در ابتدایی ترین لحظه قطعا هر انسانی به طبعات جانی و سلامت انسانی توجه میکند اما حقیقت آن است که همگیری یک بیماری بر جنبه های مختلف یک کشور یا سیستم های مختلف مدیریتی جهانی تاثیر میگذارد. نگاه این کتاب به مسائلی همچون اثرات کرونا بر سیستم های مالیاتی و مالی جهان، چالش های جهانی موجود در زمان اپیدمی کرونا، پیامدهای بیماری کرونا بر نظام های اقتصادی جهانی، بازار کار، سیستم های آموزشی، صنایع، ارتباط بین این بیماری و چالش تغییر اقلیم و تامین آب سبب شده است تا این کتاب مجموعه ای کامل، واقعبینانه، حقیقیت محور و علمی باشد که تمامی اثرات پنهان و آشکار این بیماری را بر زندگی بشر مورد بررسی قرار داده است.
تاریخ گواه این واقعیت تلخ است که بشر در ادوار مختلف با بیماریهای مختلفی دست و پنجه نرم کرده است و احتمال اینکه در آینده نیز شاهد همگیری چنین بیماریهایی باشیم، دور از ذهن نیست. انسان در تمامی ادوار همگیری بیماری ها با چالش های زیادی روبه رو بوده است که برخی از این چالشها میتوانست با بینش آگاهانه و مدیریت کارآمد به حداقل میزان خود برسد اما عدم توجه به جنبه های مختلف بیماریهای پیشین بر جوامع، اثرات مخربی بر پیکره جوامع انسانی تحمیل کرده است. مطالعه این کتاب میتواند علاوه بر بررسی آنچه در این دوران بر جوامع انسانی گذشته است، نکات طلایی و ارزشمندی برای مدیران به ارمغان بیاورد تا در آینده طبعات چنین بیماری هایی به حداقل برسد.
کامیار زیتاب جاوید